Beru vše s nadsázkou, tady na foru. Ale není důvod nechytnout se možnosti skorozajímavé diskuze ne?Wlern píše:Ano, slysel... Ber to s troskou nadsazky. Jinak si myslim, ze parlament i senat ma vetsi pravomoce nez prezident... ( tedy spis prezident ma jine, ale je to jako srovnavat "mag - KVF // clerik - IVM )

Jinak máš pravdu. Ono to totiž souvisí s tím, co jsem psal. Parlamentní demokracie u nás je vskutku parlamentní = prezident v takovémto zřízení nemá prakticky žádnou faktickou moc. Narozdíl od poloprezidentského (např. Francie), nebo prezidentského (USA) režimu. Tak jako tak, prezident (panovník - např. Velká Británie) jako takový nemá nikde nějak zářivou možnost cokoliv udělat (v parlamentním systému) a jediné co se v různých variacích tohoto mění je to, jaký je poměr moci mezi parlamentem a vládou.
Tento přístup velice chválím (ač toto konkrétně není strana pro mě), je jen málo lidí, kteří opravdu čtou volební programy a právě proto to tu vypadá, jak to tu vypadá. Jako třeba vysokoškoláci, kteří do vlády prosadili TOP09 proto, že s nima kníže Černohorec kecal na FB a chodil do hospody. A o pár měsíců později ti samí studenti protestují v ulících proti zavedení školného, což byla věc, kterou měla TOP09 jasně vyznačenou v programu, že se ji bude snažit prosadit.Wlern píše:Jinak Huntere, jsem clovek, kterej se o politiku zajima stilem "nelibi se mi vetsinove strany, kouknu se na nejake mene zname a ja osobne byl asi volil szr, i kdyz maji jen 0,1% hlasu...
Malé strany se pravda mají menší možnost prosadit, protože velké strany si uzákonily státní (daně) peníze na vlastní předvolební kampaně, ale šlo by to. Viz předchozí odstavec - stačilo by, kdyby se lidi o ty strany a jejich programy skutečně alespoň chvilku před volbama zajímali a bylo by lépe. A kdyby si taky pamatovali, co jednotlivé strany slíbily a jak se chovají - viz Johnovo předvolební velkovýstupy o tom, jak politiku zbaví dinosaurů a nikdy s nimi nebude ani jednat - a pak první co udělá, tak vstoupí do koalice s Kalouskem a jemu podobnýmí, kteří jsou v politice 20 let a více a jsou přímo zodpovědní za to, co se tady těch 20 let dělo.Wlern píše:Momentalni demokracie je o tom, ze se male politicke strany nemaji moznost prosadit, jelikoz nejsou videt jako ODS, SZ, TOP 09, komunisti... a to muzou mit plan jakykoliv. Takze toto neberu jako demokracii... ( a nebo v politice existuje nejaka strana, s kterou souhlasis na 100% a nebo taky vybiras to "mensi" zlo ? )
Jinak, je to kupodivu, ale toto volební období jsem skutečně poprvé volil stranu, se kterou souhlasím na 100% a doufám, že se jí v průběhu času a sebeedukativnosti voličů bude dařit čím dál lépe. Pravda, bez velkokampaní za desítky milionů z kapes voličů se jde prosazovat hůř, ale jak píšu - ono stačí, když lidi budou volit odpovědně.